October 18, 2024

ପରିବା ଦର ଶୁଣି ଛାନିଆ ହେଉଛନ୍ତି ଲୋକେ

1 min read

ଭୁବନେଶ୍ୱର : ପ୍ରବଳ ଉତ୍ତାପ ମଧ୍ୟରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ପୁଣିଥରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପନିପରିବାର ମୂଲ୍ୟ ଏତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଅଧିକାଂଶ ରୋଷେଇ ଘରରୁ ଅଦୃଶ୍ୟ ହେବାକୁ ଲାଗିଲେ। ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନୁଯାୟୀ ପିଆଜ, ଆଳୁ ଏବଂ ଟମାଟୋର ମୂଲ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଚାଉଳ, ଡାଲି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଛି।
ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଗତ ବର୍ଷ ଜୁନ ୨୧ରେ ଚାଉଳର ମୂଲ୍ୟ ୪୦ ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୪୫ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମୁଜ ଡାଲିର ମୂଲ୍ୟ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୦୯ରୁ ୧୧୯ ଟଙ୍କା କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ଦର ପହଞ୍ଚିଛି। ମସୁର ଡାଲିର ମୂଲ୍ୟ ୯୨ ରୁ ୯୪ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଚିନି ମୂଲ୍ୟ ୪୩ ଟଙ୍କା କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ୪୫ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କ୍ଷୀର ମଧ୍ୟ ଲିଟର ପିଛା

୫୮ ରୁ ୫୯ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ତେବେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଖାଇବା ତେଲର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ବାଦାମ ତେଲର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ସୋରିଷ ତେଲର ମୂଲ୍ୟ ଲିଟର ପିଛା ୧୪୨ ରୁ ୧୩୯ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ସୋୟା ତେଲ ଲିଟର ପିଛା ୧୩୨ ରୁ ୧୨୪ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଖଜୁରୀ ତେଲର ମୂଲ୍ୟ ୧୦୬ ରୁ ୧୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ଖସି ଆସିଛି। ଚା’ର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ୨୭୪ରୁ ୨୮୦ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।

ରୋଷେଇ ଘରୁ ଉଭାନ ହେଲାଣି ପରିବା, ବର୍ଷକରେ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପରିବା ଦର ଶୁଣି ଛାନିଆ ହେଉଛନ୍ତି ଲୋକେ। ଦିନକୁ ଦିନ ପରିବା ଦର ବଢ଼ୁଥିବାରୁ ଚିନ୍ତାରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି ଖାଉଟି ପ୍ରାୟ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ହେଲା ବଢ଼ି ଚାଲିଛି ପରିବା ଦର। ସପ୍ତାହକ ପୂର୍ବରୁ କିଲୋ ପ୍ରତି ୨୦ ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଟମାଟୋ ଦର ଏବେ ୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଳୁ କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ୩୫ ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବାବେଳେ ପିଆଜ ଦର ୪୦ ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି। ଅନ୍ୟ ସବୁଜ ପରିବା କଥା ନକହିବା ଭଲ। ପୋଟଳ କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ୧୦୦ ଟଙ୍କା ରହିଥିବାବେଳେ ଭେଣ୍ଡି ୮୦ରୁ ୯୦ ଟଙ୍କା, ଜହ୍ନି ୮୦ ଟଙ୍କା, ବାଇଗଣ ୮୦ରୁ ୧୦୦ ଟଙ୍କା, କଲରା ୧୦୦ ଟଙ୍କା, ଝୁଡ଼ଙ୍ଗ ୧୨୦ ଟଙ୍କା ଓ କୁନ୍ଦୁରି ୭୦ ଟଙ୍କା ରହିଛି। ପରିବା ହାଟକୁ ଯାଉଥିବା ଗ୍ରାହକ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ବଦଳରେ ଏବେ ୨ରୁ ୩ କିଲୋ ପରିବା କିଣିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି। ଆଗକୁ ପରିବା ଦର ଆହୁରି ବଢ଼ିବାର ସମ୍ଭାବାନା ରହିଛି। ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଖରା ହେଉଛି ପରିବା ଚାଷ ହୋଇପାରୁ ନାହିଁ। ଫଳରେ ପରିବା ଯୋଗାଣ କମିଛି। ଏହି କାରଣରୁ ଦର ବୃଦ୍ଧି ହେଉଥିବା ପରିବା ବ୍ୟବସାୟୀ କହିଛନ୍ତି।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *